HET RAS


 

De Wheaten is van oorsprong een boerderijhond. Hij werd door boeren ingezet voor het doden van ongedierte en andere klusjes op de boerderij. De Wheaten werd ook gebruikt door jagers bij de jacht op dassen en otters.

 

Geschiedenis

De geschiedenis van de Irish Soft Coated Wheaten Terriër is vaag, omdat het ras nauw verbonden is met andere Ierse Terriër-rassen. De herkomst is te vinden in Ierland. In 200 jaar oude geschriften wordt al gesproken over de 'soft-coated dog'. Desondanks is de Irish Soft Coated Wheaten Terriër pas in 1937 officieel erkend door de Ierse Kennel Club. Het ras is sindsdien gestaagd in populariteit gegroeid en wereldwijd bekend geworden.

 

Uiterlijk

De Wheaten is een middelgrote terriër. Het is een geharde actieve hond met een korte lendenpartij. Hij is goed gebouwd en geeft een indruk van kracht. 

 

De Wheaten heeft een enkele vacht die niet hard, maar zacht en zijdeachtig aanvoelt. De kleur van de vacht is licht-tarwe gekleurd met een rood-gouden tint. Een pup gaat door verschillende stadia van kleur en structuur tot hij een volwassen vacht heeft. Dit duurt ongeveer 18 maanden tot 2,5 jaar.

 

Maat en gewicht

De schofthoogte van reuen is ongeveer 46 tot 48 cm. Teven zijn iets kleiner.

Het gewicht van reuen is ongeveer 18 tot 20,5 kg. Teven zijn iets lichter.

 

Gedrag en temperament

De Wheaten is een levendige, vrolijke en dappere hond. Hij is erg aanhankelijk en trouw aan zijn eigenaren, en heel intelligent. De Wheaten is absoluut niet geschikt als 'kennelhond'. Het is een betrouwbare, trouwe vriend. Hij is verdedigend, maar niet agressief.

 

Verzorging

De Wheaten heeft door zijn enkele vacht veel verzorging nodig; de wheaten heeft dus niet zoals vele andere rassen een onder- en bovenvacht. De vacht verhaart niet, maar de haren blijven wel in de vacht zitten. Deze haren moeten dus regelmatig uit de vacht gekamd worden. Gebeurd dit niet dan ontstaan er klitten.

 

De vacht van de Wheaten wordt getrimd. Het is aan te raden om een Wheaten een keer in de drie of vier maanden te laten knippen, omdat er sneller klitten ontstaan als de vacht langer is. 

 

Wheatens en kinderen

De Wheaten is zelfverzekerd en daarom is hij wel geneigd om zijn positie binnen de roedel (het gezin) te verdedigen. Wheatens kunnen goed overweg met kinderen, zelfs met de allerkleinsten. Maar zoals voor alle honden geldt ook voor de Wheaten: laat hem nooit alleen met kinderen. Kleine kinderen kunnen hem pijn doen en ook een Wheaten zal zich dan verdedigen. Het kan ook zijn dat ze door hun enthousiasme een kind onbedoeld pijn doen.

 

Bron: FCI standaard